U tijeku je druga ponovna javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana


za više informacija kliknite OVDJE
 NOVOSTI Više novosti  
 

Obilježava se 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj

Hrvatski Crveni križ ove godine 25. listopada, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno,besplatno, solidarno i anonimno! 

Hrvatski Crveni križ i 65. obljetnicu dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Tijekom 2017. godine HCK je organizirao svakodnevne i  redovite akcije davanja krvi diljem  RH i  prikupio  160 000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi.

     Udio žena u ukupnom broju prikupljenih doza krvi u RH, a u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u 2017. bio je 17 posto dok je udio  muškaraca bio 83 posto. Među dobrovoljnim davateljima krvi koji su prvi puta pristupili akciji davanja krvi udio žena je znatno viši – čak 36,37 posto! 

     Hrvatski Crveni križ kao utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj. Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tokom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju.

    S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima te kao znak zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života, 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom davatelja krvi. Samodostatnost opskrbe zdravstva krvlju i krvnim pripravcima za svaku zemlju je neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal, pod plemenitim sloganom: 

„Budite tu za nekog drugog. Dajte krv. Dijelite život.“

   AKTI NAČELNIKA
       

 

         
              
                       

 

          ©: Općina Grožnjan - Comune di Grisignana, Izrada: Studio WEB ART