Preventivna kampanja „WEB HEROJ“

Poštovani,

nastavno na dosadašnju uspješnu suradnju na provedbi preventivnih projekata i aktivnosti  kojima se utječe na stanje sigurnosti u zajednici, obavještavamo Vas da je Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova osmislilo preventivni projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2024. godine, a s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i EU.

U okviru projekta provodi se preventivna kampanja pod nazivom „Web heroj“  pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Cilj  kampanje je osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela. Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Ovim putem Vas informiramo kako je u sklopu kampanje osmišljena internetska stranica MUP-a Web heroj gdje građani, poslovni subjekti, ali i svi ostali  mogu dobiti informacije o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te korisne savjete kako se fizičke i pravne osobe mogu zaštititi u virtualnom svijetu, ali i korisne savjete o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu.

Neki od općih savjeta kampanje o zaštiti su:

  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja;
  • Dvaput provjerite prije nego što kliknete i ne dajte se navući!

Slijedom navedenog, molimo Vas da na primjeren način upoznate Vaše djelatnike i građane s Vašeg područja (putem oglasnih ploča, web stranica, društvenih mreža i sl.) s kampanjom Web heroj i internetskom stranicom koju je moguće otvoriti putem sljedeće poveznice:  https://webheroj.hr/ .

U slučaju zainteresiranosti većeg broja Vaših djelatnika, djelatnika institucija koje posluju na Vašem području i građana, moguće je dogovoriti i edukaciju na terenu.

S poštovanjem,

Ured načelnika

 

Podijelite ovu novost, odaberite svoju platformu!

Oglasna ploča

Akti načelnika

Go to Top